
Frederike Manders

DIGITALISEREN IS SOCIAL DESIGN
In mijn werk combineer ik de twee sterkste punten van Eindhoven: design en techniek. Altijd staan de mens en de inhoud hierbij centraal. Ik gebruik onder andere virtual reality en biofeedback om toepassingen te ontwikkelen waar mensen echt iets aan hebben.




"Uiteindelijk is de mens de belangrijkste factor. En daarmee is digitalisering ook Social design.
Juist in Eindhoven is deze kritische blik hard nodig. "


Met virtual reality kun je bijvoorbeeld ervaren hoe het is om iemand anders te zijn waarmee we meer begrip voor elkaar krijgen en elkaar beter kunnen helpen. Ook passen we het toe bij ruimtelijke projecten. De bewoners kunnen dan zien wat er gaat gebeuren in hun stad, en zelfs mee ontwerpen bij de ontwikkeling van de openbare ruimte. Digitalisering is natuurlijk breder dan dat alleen. We gebruiken bijna allemaal computers en smartphones en steeds meer dingen worden tegenwoordig digitaal geregeld. Het doel is dat het daardoor makkelijker, efficiënter of milieuvriendelijker wordt.
Ik geloof in innovatie en ben positief over de mogelijkheden van techniek. Maar tegelijkertijd ben ik ook heel kritisch. Met technologie om de technologie sla je de plank mis, en de toeslagenaffaire heeft laten zien dat een fout in de code grote gevolgen kan hebben.
We mogen ook niet vergeten dat er veel mensen zijn die technologisch niet zo goed zijn of zich buiten gesloten voelen omdat ze de ontwikkelingen niet meer bij kunnen benen. Innovatie kan alleen maar werken als we niemand uitsluiten en technische toepassingen zo ontwerpen dat het voor iedereen toegankelijk is en blijft.

VR en neurofeedback
voor de behandeling van angststoornissen.
KLIK VOOR EEN LINKJE >

"Wat gebeurt er als we de stadsbewoner als feitelijke eigenaar van de openbare ruimte van de stad benoemen en benaderen?"
OLIFANTENPAD CS
KLIK VOOR EEN LINKJE >

INTERUPSY-EDU
KLIK VOOR EEN LINKJE >

Whatiflab; next level participatie methode voor de openbare ruimte.
KLIK VOOR EEN LINKJE >