top of page

Duurzame centrale in en voor alle Eindhovenaren

Bijgewerkt op: 26 feb 2022

Gasprijzen stijgen, spanningen in een onvoorspelbare wereld moeten ons doen nadenken over een onafhankelijkere positie met betrekking tot energie.


Is Eindhoven klaar om voorop te gaan lopen met de energietransitie?


Wanneer alle installaties in werking zijn, moet de centrale in Hamburg, Duitsland zo’n 22.500 megawattuur aan warmte kunnen leveren, en 3.000 megawattuur aan elektriciteit. Wat voldoende is om zo’n drieduizend huishoudens van warmte te voorzien, en 1.000 gezinnen van elektriciteit. De hele installatie moet zo’n 6600 ton CO2 per jaar uitsparen. We kunnen Eindhoven voorop laten lopen met de energietransitie. Eigen energie opwekken maakt ons op energie vlak onafhankelijk van de roerige tijd waar we in verkeren.


-

Bron: Vattenfall

Shell, Mitsubishi Heavy Industries (MHI), Vattenfall en het gemeentelijke bedrijf Wärme Hamburg plannen hoe ze samen waterstof uit wind- en zonne-energie kunnen produceren op de locatie van de elektriciteitscentrale Moorburg, om in die regio te kunnen gebruiken. De vier bedrijven hebben een intentieverklaring ondertekend om van het terrein van Vattenfalls kolencentrale Moorburg een hub te maken voor de productie van fossielvrije waterstof.


Naast de bouw van een schaalbare 100 megawatt electrolyser is de verdere ontwikkeling van het terrein tot een zogenoemde ‘Green Energy Hub’ gepland. Hiervoor wordt onderzoek gedaan naar inzet van de bestaande infrastructuur van de Moorburg-locatie, de noodzakelijke logistieke ketens en de opslagmogelijkheden voor waterstof. Onder voorbehoud van toekomstige investeringsbeslissingen wordt de productie van fossielvrije waterstof, nadat de locatie is ontruimd, in de loop van 2025 verwacht. Hierdoor zou de elektrolyser een van de grootste centrales in Europa worden.

Belangrijk partnerschap

Andreas Regnell, Head of Strategic Development bij Vattenfall: "Vattenfall wil het mogelijk maken fossielvrij te leven binnen één generatie en we hebben grote ambities om de productie van hernieuwbare energie uit te breiden. In dit project kunnen we een bijdrage leveren met onze expertise, ervaring en het unieke Moorburg-terrein, dat de infrastructuur heeft die nodig is voor grootschalige productie van waterstof. We zijn dan ook blij dat we de stad en de industriële locatie Hamburg kunnen ondersteunen bij het realiseren van hun ambitieuze klimaatdoelstellingen."

De partners willen financiering aanvragen in het kader van het EU-programma ‘Important Projects of Common European Interest’ (IPCEI). Dit zou in het eerste kwartaal van 2021 plaatsvinden met het indienen van een eerste schets van het project.



Moorburg ideaal voor waterstofproductie

De locatie is aangesloten op het nationale 380kV-net en op het 110kV-net van de stad Hamburg. Bovendien kunnen overzeese schepen direct op de locatie aanmeren en de kade- en havenfaciliteiten als importterminal gebruiken. Het gemeentelijke gasnetwerkbedrijf wil ook binnen tien jaar een waterstofnetwerk in de haven uitbreiden en werkt al aan de benodigde distributie-infrastructuur. In de buurt van de locatie zijn meerdere potentiële klanten voor fossielvrije waterstof gevestigd, waardoor het project de gehele waterstofwaardeketen kan bestrijken – van opwekking tot opslag, transport en gebruik in verschillende sectoren. Ook het bestuur van de stad Hamburg steunt deze stap; in hun regeerakkoord kwamen de regeringspartijen overeen de haalbaarheid van sectorkoppeling en de vestiging van waterstofproductie in de stad/deelstaat te onderzoeken en te ondersteunen.

Besluit om gebruik van steenkool te beëindigen

Vattenfalls steenkoolgestookte elektriciteitscentrale Moorburg is in 2015 geopend. In december 2020 is de commerciële exploitatie beëindigd nadat de energiecentrale een winnende bieding had uitgebracht op de veiling voor de Duitse uitfasering van kolen in december 2020.

Fossielvrije hub Hemweg

Ruim een jaar na de sluiting van de Hemwegcentrale in Amsterdam zijn de voorbereidingen voor de ontmanteling in volle gang. Naar verwachting starten de sloopwerkzaamheden de tweede helft van dit jaar. Het Hemweg-terrein krijgt een nieuwe energiebestemming als fossielvrije hub. Op de locatie wil Vattenfall onder andere waterstof produceren met een electrolyser die, afhankelijk van regelgeving en subsidiëring, vanaf 2024 operationeel kan zijn. Deze waterstof kan, na opschaling, in de toekomst gebruikt worden om synthetische brandstoffen te maken om de luchtvaart en transportsector te helpen CO2-vrij te worden.

Gerelateerde posts

Alles weergeven
Ingezonden: Bestuurlijke vernieuwing

Er bestaan al veel ideeën over bestuurlijke vernieuwing. Ik zou er zelf erg voor zijn als we continu zouden rouleren in onze besturen en...

 
 
 

Comments


meld jouw speerpunt

Heb je een vraag, initiatief of probleem. Meld deze dan bij ons zodat wij deze hier zichtbaar kunnen maken en hopelijk politiek kunnen maken. Melden heeft altijd zin. Zo maak je het hier zichtbaar en kunnen Eindhovenaren met je meedenken.

Laat je horen en verander écht iets. Samen met ons.

 

  • Laat je ons weten of we je naam mogen gebruiken in de melding?

  • Heb je een bijlage die je graag wil toevoegen stuur deze dan naar info@gewooneindhoven.nl

  • Bij soortgelijke meldingen kunnen wij er voor kiezen een gecombineerde melding te maken.

Melden heeft altijd zin. Laat je horen en verander écht iets. Samen met ons.

Bedankt voor je speerpunt!

Logo gewoon eindhoven
  • Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn

privacy | © 2022 gewoon eindhoven

bottom of page